MECANISMUL DE ACȚIUNE
La aplicarea fungicidului, se formează un strat protector pe suprafața plantelor, care împiedică dezvoltarea agenților patogeni. Ionii de cupru sunt absorbiți de miceliul ciupercii și provoacă denaturarea complexelor proteice, inclusiv a enzimelor. Acest lucru duce la întreruperea proceselor metabolice în celulele agentului patogen și apoi la moartea lui.
Sulful perturbă transportul de electroni în lanțul citocrom al membranelor celulare ale agentului patogen. Acest lucru duce la întreruperea proceselor metabolice în și apoi la moartea . Durata acțiunii de protecție, sub rezerva debitelor optime, este de 7-10 zile; în caz de precipitații, tratamentele se repetă. Fungicidul este eficient împotriva agenților patogeni care au intrat deja în plantă, deoarece este situat pe suprafața frunzelor și nu pătrunde în interior.
RECOMANDĂRI PRIVIND APLICAREA FUNGICIDULUI
CONDIȚIILE METEO
Temperatura optimă a aerului pentru utilizarea fungicidului trebue să fie cuprinsă în intervalul + 12° C … + 20 ° C. Precipiațiile abundente pot spăla o parte din preparat de pe suprafața plantelor, reducând astfel efectul său protector. Prin urmare, în astfel de cazuri, se recomandă reaplicarea fungicidului cu rata minimă de consum recomandată pentru a reînnoi ecranul de protecție.
NORMA ȘI APLICAREA FUNGICIDULUI
Fungicidul se aplică profilactic, atunci când condițiile meteorologice contribuie la dezvoltarea și răspândirea bolilor, imediat înainte de afectarea primară a plantelor (înainte de germinarea sporilor patogeni pe suprafața plantelor). Eficacitatea maximă asupra organismelor patogene este observată atunci când este utilizată în combinație cu fungicide sistemice.
În vii, fungicidul se aplică în timpul înfloririi și după înflorire. Primul tratament trebuie efectuat atunci când temperatura medie zilnică depășește +10 ˚С, iar lungimea lăstarilor tineri este de 10-15 cm și mai mult. Următoarele tratamente trebuie efectuate la intervale de 10-15 zile.
În livezile de măr, fungicidul se aplică înainte de înflorire și după înflorire. Primul tratament se efectuează în perioada de formare a mugurilor. Tratamentele ulterioare se efectuează cu un interval de 10-12 zile. În condiții favorabile dezvoltării bolii, intervalul dintre tratamente trebuie scurtat la 7-8 zile
Nu se recomandă utilizarea fungicidului în timpul înfloririi plantelor , precum și după înflorirea la livezile de piersic, deoarece acest lucru poate provoca căderea petalelor;
- eficacitatea maximă a fungicidului împotriva făinării este observată atunci când este utilizat la o umiditate a aerului de cel puțin 70%;
- nu se recomandă utilizarea la o temperatură a aerului peste +25 ° C;
- dacă termenii tratamentului sunt omiși și atacul plantelor a avut deja loc (se observă apariția primelor semne vizuale ale bolii), în termen de 2-3 zile este necesar să se aplice fungicide sistemice.
Cultura |
Organismul nociv |
Norma de aplicare |
Nr. De tratamente |
Măr |
Făinare (Podosphaera leucotrica), Pătarea cenușie (Venturia inequalis) |
1,50-2,0 l/ha |
4 |
Vie |
Făinare(Uncinula necator), Mană (Plasmopara viticola) |
1,50-2,0 l/ha |
3 |
NORMA DE CONSUM A SOLUȚIEI LA STROPIT
Fungicidul se aplică prin pulverizare la sol cu o rată de consum a soluției de lucru de 600-1000 l / ha. Rata de consum a soluției de lucru trebuie aleasă astfel încât să asigure umectarea completă și uniformă a suprafeței foliare a plantei în timpul aplicării, dar nu pentru a permite soluției de lucru să se scurgă de pe suprafața plantei. Concentrația minimă recomandată în soluția de lucru este de 0,7%.
COMPATIBILITATEA CU ALTE PESTICIDE
Fungicidul este compatibil cu majoritatea pesticidelor utilizate pentru protejarea livezilor și podgoriilor, cu excepția organofosfaților și preparatelor cu reacție acidă din amestecul rezervorului (pH sub 5,5), cu excepția preparatelor pe bază de fosetil aluminiu, tiram și sulf. În fiecare caz, este necesar să testați componentele amestecului de rezervor pentru compatibilitate.